Iedereen weet dat het gebruik van digitale video's in het onderwijs steeds belangrijker word. de tij van het heen en weer zeulen met tv's met ingebouwde VHS is nu toch echt wel voorbij. Vaker wordt er nu gewerkt met internetfragmenten in combinatie met beamers of zelfs in combinatie met interactieve multimediaschoolborden. Het woord 'schoolbord' is dan ook niet meer geheel op zijn plaats.
Youtube is een medium op zichzelf geworden. Het is de meest gebruikte clipviewer en het staat op de 2e plaats, na Google, in de lijst van de meest gebruikte zoekmachines. Dit is natuurlijk niet voor niets. Youtube biedt een scala aan mogelijkheden. Een aantal voorbeelden van de toepassingen van Youtube zijn:
- Het creeeren van je eigen account met profiel
- Het kunnen posten van filmpjes op je account
- Het kunnen bekijken van filmpjes op je eigen account en op de accounts van anderen
- Het kunnen reageren op filmpjes van jezelf en anderen
- Interactief kunnen bezig zijn met andere community-leden.
- Het kunnen incorporeren van Youtube-filmpjes in allerhande programma's en internetsites (bijvoorbeeld blogs) door middel van een handig URL-systeem.
- Het kunnen abonneren op bepaalde gebruikers en/of diensten.
- Het kunnen opstellen van een lijst met favoriete clips en/of gebruikers.
- Het kunnen delen van filmpjes met andere gebruikers.
- Het kunnen beoordelen van filmpjes met een sterrensysteem
- Naast het kunnen kijken naar filmpjes ook het kunnen gebruiken van livefeed-kanalen.
- De mogelijkheid om te kunnen adverteren op Youtube.
- Het kunnen plaatsen van een eigen beschrijving bij je filmpjes.
- Het kunnen plaatsen van een videoboodschap in reactie op een ander filmpje
- Het kunnen selecteren van verwante filmpjes en/of filmpjes van dezelfde gebruiker met een handig tag-systeem
- Het kunnen gebruiken van Youtube-HD om betere kwaliteit filmpjes te bekijken in een hogere resolutie
Een aantal van deze toepassingen zijn handig als je het programma wil gebruiken in de onderwijspraktijk. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Leerlingen kunnen zelf filmpjes op Youtube posten
- Leerlingen kunnen elkaars filmpjes bekijken en daarop reageren, dit kan gedaan worden als op zichzelf staande opdracht of in projectformat.
- Leerlingen kunnen feedback geven op elkaars filmpjes.
- Een leraar zou zelf filmpjes kunnen uploaden voor educatief gebruik. leerlingen kunnen zich dan op deze leraar abonneren zodat zij de filmpjes altijd voor handen hebben.
- Leraren kunnen Youtube gebruiken om presentaties te geven of clips te laten zien icm met een beamer en/of multimedia-schoolbord. Op deze manier hoeft men niet meer met ouderwetse tv's te zeulen. Ook kunnen Youtube-clips gemakkelijk "gesneden" worden terwijl je bij een video moet terug- en doorspoelen naar de juiste fragmenten.
- Leerlingen kunnen verwante filmpjes gemakkelijk bekijken door de "verwante video's"-lijst. Hierdoor kunnen ze meer over een bepaald onderwerp leren.
- Leraren kunnen filmpjes delen met mensen uit hun netwerk door de "share"-optie.
Ook zijn een aantal van de opties van Youtube in te zetten door leerlingen in het kader van "leren voor wendbaar gebruik". men kan dan denken aan:
- Het leren posten van filmpjes zodat leerlingen in een nieuwe situatie misschien zelf een filmpje kunnen plaatsen wat deel uit maakt van een presentatie over een onderwerp.
- Het leren "snijden" van filmpjes zodat leerlingen zelf handige clips kunnen maken over bepaalde onderwerpen wat zij ook weer kunnen gebruiken in bepaalde leersituaties op school en in de privésfeer.
- Het leren incorporeren van filmpjes bij een website of in bijvoorbeeld een powerpoint-presentatie zodat de leerlingen deze optie kunnen gaan gebruiken in presentaties e.d.
Er bestaan natuurlijk nog veel meer digitale videobeheerders op het internet. Men neme bijvoorbeeld Vimeo, Blip tv en GoogleVideo. Als je deze sites vergelijkt met Youtube vallen een aantal zaken op. Hieronder staan deze zaken per site aangegeven.
Vimeo:
Vimeo heeft een veel 'exclusiever' karakter dan Youtube. De site is bedoeld voor creatieve filmmakers. Hierdoor heeft de community veel minder leden. Ook is het bij deze site nodig je aan te melden alvorens je filmpjes kunt bekijken. Door deze zaken oogt de site meer geslotenen dan Youtube. Wel biedt Vimeo de optie om online filmpjes aan te passen met een scala aan tools. Dit is veel uitgebreider dan de tools van Youtube.
Blip tv:
Blip is een soort Youtube voor series. Het biedt weinig op zichzelf staande clips, maar eerder afleveringen van allerhande series die de gebruikers op de site kunnen plaatsen. Het biedt de mogelijkheid je te abonneren op bepaalde series en zo kun je deze gemakkelijk online volgen.
GoogleVideo:
GoogleVideo is niet een stand-alone programma, maar eerder een zoekmachine die alle digitale clip-providers afgaat om naar jouw search-query te zoeken. Hierdoor heeft de zoekmachine een veel breder bereik dan alle andere internetsites. Het is wel een zeer beperkt programma, want het biedt alleen de opties om filmpjes op te zoeken. Alle andere opties die de andere sites wel bieden zijn hier niet van toepassing.
Buiten de hierboven genoemde platforms zijn er nog een aantal interessante die ik in de loop van deze opdracht verkent heb. De eerste is:
Teleblik:
Dit platform biedt een breed scala aan televisiefragmenten die te gebruiken zijn in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Leraren en leerlingen kunnen filmpjes (of delen van filmpjes door de handige online knip-tool) gebruiken in hun les of in bijvoorbeeld spreekbeurten. Met de knipfunctie kunnen de filmpjes geknipt en aan elkaar gemonteerd worden. Dit is handig als je maar delen van een filmpje nodig hebt of als je een langere montage wil maken over een onderwerp. Deze montages kun je gemakkelijk opslaan.
Ed-it:
Ed-it is een platform dat bronnen biedt voor het onderwijs uit musea en archieven. Je moet hierbij denken aan alle soorten media: filmpjes, geluidsfragmenten, foto's, platen etc.. Dit kan dan gebruikt worden in lessen, presentaties, projecten e.d.. Wel moet je je abonneren. Scholen kunnen ook gebruik maken van dit platform. Dit biedt dan een korting.
Filmen met je mobiel:
Dit is een lessenpakket voor docenten/scholen over het filmen met je mobiel. Een duidelijke film maken, die opvalt in het allerhande beeldmateriaal, is vrij lastig. Deze lessenserie leer leerlingen hoe een goede film te maken met de mobiele telefoon. Het idee achter deze lessenserie is leuk, maar de uitwerking op de website is bizar. Men laat een filmpje van rellen zien waarbij de ME waterkanonnen op relschoppers gebruikt. Het is zeer mooi gefilmd. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ik heb altijd geleerd dat je bij rellen zo snel mogelijk weg moet lopen i.p.v. alles rustig gaan filmen. Ik vind dit voorbeeldfilmpje dan ook geen gelukkige keuze van de webmaster.
Academia:
Ik kon hier totaal geen wijs uit worden. Academia schijnt onderdeel te zijn van Surfmedia. De beschrijving op Surfmedia is als volgt: "Totaal collectie van het materiaal dat in het kader van Academia door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is geupload. Al het materiaal uit voorgaande projecten alsmede de actuele aanwas is hier te vinden."
Wat ik nog wil leren op het gebied van toepassing van digitale video's in mijn les is om relevante films voor mijn vak (geschiedenis) te verknippen om een beknopt overzicht te krijgen van een bepaald onderwerp. Op deze manier wil ik bepaalde leerdoelen bereiken. Een concreet voorbeeld: Hoe knip ik de arenavechtscène uit de film 'Gladiator' om te laten zien hoe de sociale verhoudingen waren in Rome ten tijde van het Late Keizerrijk.
Ik heb getracht hetgeen ik nog wilde leren toe te passen op een film over de middeleeuwen. Het geknipte stuk gaat over Recht in de Middeleeuwen en duurt ongeveer een kwartier. Ik denk dat het goed gelukt is en dat ik deze tool zeker kan gebruiken tijdens een van mijn lessen.
Dit was het weer voor deze week. Tot de volgende keer,
Berry
ik vind je introductie goed, maar het hele stuk is wel erg lang. verder ben je geloo fik de enige met een filmpje en das wel gaaf. ook gebruik je wel eens wat humor tussendoor dat ken ik ook wel waarderen (bij het stukje met de rellen bijvoorbeeld). verder is het prima.
BeantwoordenVerwijderenNet als wat Stephan zegt, props voor gebruik van een filmpje. Goed gedaan. Inderdaad een lang stuk maar mensen leren maar eens lezen :P
BeantwoordenVerwijderenJe taalgebruik is net als bij je recentere bericht wel erg formeel, ik kan het hebben maar probeer ook iets losser te schrijven want dat kan de leeslol wel verhogen zegmaar.